Federer wint 8e Wimbledon (zonder setverlies)

Roger Federer heeft voor de achtste keer Wimbledon gewonnen. In de finale versloeg hij de Kroaat Marin Cilic, die duidelijk niet zijn beste dag had. Federer is nu alleen recordhouder. 

Federer kon al vroeg in de eerste set breken: bij een 2-2-stand ging hij door de opslag van Cilic. De Kroaat, normaal een opslagkanon, zag zijn eerste opslag sputteren. Federer profiteerde optimaal met scherp tennis en stoomde met twee love games door naar 5-3. Op de opslag van Cilic pakte hij met een tweede break de eerste set.

Tranen
De Zwitser begon set twee met een love game, gevolgd door een break. Cilic had duidelijk een probleem, bij 3-0 kreeg hij ook even verzorging. De Kroaat barstte zelfs in tranen uit. Mogelijk een blessure, maar hij hervatte het spel wel. Federer liet zijn ritme niet onderbreken en ging bij 4-1 nogmaals door de opslag van Cilic. Na amper een uur stond het 2 tegen 0 in sets.

Cilic begon de derde set met hernieuwde moed en dat loonde: de Kroaat serveerde iets stabieler en maakte het Federer lastiger. Maar bij 3-3 kon de Zwitser toch weer breken. Hij gunde Cilic nog één game, om de wedstrijd daarna zelf uit te serveren. In stijl, met een ace.

Zonder setverlies
Zo wint Federer Wimbledon al voor de achtste keer, een record. Bovendien verloor hij dit toernooi geen enkele set. Het is van Björn Borg in 1976 geleden dat iemand daar nog in slaagde.