Europa wil WK 2022 niet met 48 landen

De Europese competities kanten zich tegen het idee om op het WK van 2022 in Qatar al met 48 landen aan te treden. De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL kwam vorige week met dat voorstel, maar op steun van Europa kan het dus niet rekenen.

“Wij willen onze kalender niet wijzigen voor een uitbreiding van het WK 2022”, zegt Lars-Christer Olsson, de baas van de vereniging van Europese liga’s en lid van het Uitvoerend Comité van de UEFA. “We zijn al flexibel geweest en hebben het mogelijk gemaakt dat het WK in de winter gespeeld wordt.” Het WK van 2022 in Qatar vindt plaats van 21 november tot 18 december. In de winter dus, want in de zomer is het veel te warm in het emiraat.

In januari 2017 besliste de Wereldvoetbalbond FIFA om het WK 2026 niet met 32, maar wel met 48 landen te spelen. De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie wil die uitbreiding graag vier jaar eerder zien.

"Aanvaarden geen langere duur"
Als dat voorstel het haalt, kan dat tot problemen leiden voor het gastland. Er zouden dan 80 in plaats van 64 wedstrijden op het programma staan en het WK in Qatar wordt nu al in amper 28 dagen afgewerkt. “Wij zijn niet bereid om een langere duur te aanvaarden”, laat Olsson weten. “De spelers hebben nood aan rust. Niet alleen geld kan beslissen hoe het voetbal georganiseerd wordt.”