Eerste dopingzondaar op Winterspelen

De Japanse shorttracker Kei Saito heeft een positieve dopingtest afgeleverd op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal (TAS) bekendgemaakt. De 21-jarige Saito is het eerste dopinggeval van deze Spelen.

Saito testte positief bij een controle buiten competitie, aldus het TAS. De controle vond volgens het Japans olympisch comité plaats op 4 februari in het olympisch dorp. Er werden zowel in het A- als het B-staal sporen van acetazolamide teruggevonden, dat is een middel dat dopinggebruik kan maskeren. Saito aanvaardde een voorlopige schorsing en verliet het olympisch dorp.

De antidopingdivisie van het TAS zal na de Spelen een definitieve uitspraak doen over de zaak. In een persbericht ontkent Saito bewust doping gebruikt te hebben. "Ik ben in shock", aldus de Japanner. "Nooit heb ik doping overwogen. Ik moet dit middel onbewust genomen hebben, dit moet per ongeluk gebeurd zijn. Ik zal vechten om mijn onschuld te bewijzen."

De shorttracker is reserve bij het Japanse aflossingsteam op de 5.000 meter en is de eerste Japanner die op een editie van de Winterspelen tegen de dopinglamp loopt.