Contador hangt fiets aan haak na Vuelta

De Spaanse wielrenner Alberto Contador stopt dit jaar met wielrennen. Dat heeft hij zonet bekendgemaakt op Instagram. De tweevoudige Tourwinnaar (2007 en 2009) beëindigt zijn carrière na de Vuelta, de ronde van Spanje.

'El Pistolero' wordt gezien als een van de sterkste renners van zijn generatie. Zo won hij ook twee maal de Ronde van Italië (2008 en 2015) en drie keer de Ronde van Spanje (2008, 2012 en 2014). Al op z'n 25ste was hij eindwinnaar in de drie grote rondes. In september 2010, vlak na het winnen van zijn derde Tour, werd Contador positief getest op clenbuterol. De tests werden afgenomen op de tweede rustdag in die Toureditie. Clenbuterol stond op de lijst verboden middelen, omdat het een spierversterker is met een verregaande anabole werking. Contador werd volgens de UCI betrapt op een kleine hoeveelheid (50 picogram). De Spanjaard ontkende het middel gebruikt te hebben en zei dat hij slachtoffer was van vervuilde voeding, meerbepaald Spaanse biefstuk.

Zijn zeges in de Giro en de Tour werden hem met terugwerkende kracht ontnomen. Na zijn schorsing vocht Contador terug met twee eindoverwinningen in de Vuelta en één in de Giro. Hij reed ook nog vijfmaal de ronde, waarin hij twee keer opgaf, één keer vierde en één keer vijfde werd. Enkele weken geleden werd hij nog negende in zijn laatste Tour. "De Vuelta is mijn laatste grote ronde", aldus Contador via Instagram. "Ik denk dat er geen betere plek is om afscheid te nemen dan in eigen land.

Contador is tot op heden de laatste renner die erin slaagde om twee grote rondes in één seizoen te winnen (Giro en Tour in 2008). Daarnaast is hij samen met Hinault de enige die alle rondes minstens twee keer wist te winnen. Zonder zijn schorsing in 2011 zou hij ze zelfs elk drie maal gewonnen hebben, wat een unieke prestatie zou geweest zijn.

 

Gracias a tod@s! Thanks to all!

Een bericht gedeeld door Alberto Contador (@acontadoroficial) op 7 Aug 2017 om 1:39 PDT