Cancellara opnieuw beschuldigd van motortje

Fabian Cancellara wordt opnieuw beschuldigd van mechanische doping. Deze keer is het ex-wielrenner Phil Gaimon die zegt dat de Zwitser wel degelijk met een motortje reed tijdens zijn carrière.

Gaimon doet dat verhaal in zijn biografie. “Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend. Tot ik zijn ploegmaats hoorde praten. Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en waarbij zijn fiets niet bij die van zijn ploegmaats mocht staan.”

"Meerdere (ex-)renners verdenken hem"
“Al je naar de tv-beelden kijkt, zie je dat zijn versnelling helemaal niet natuurlijk is”, zegt de 31-jarige Gaimon, die in zijn carrière reed voor Garmin en Cannondale. “Het lijkt soms alsof hij zijn pedalen niet kan bijhouden. Daarom gebruikte hij waarschijnlijk een motor. Die motortjes zijn nooit een thema geweest in het peloton, maar ik denk wel dat een aantal renners er hun voordeel mee kunnen doen. Ik ga geen namen noemen, maar ik ken meerdere (ex-)renners die Fabian sterk verdenken.”

De beschuldigingen van mechanische doping aan het adres van Fabian Cancellara zijn niet nieuw. De eerste geruchten kwamen er na zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in 2010. Cancellara reed toen onder meer op een indrukwekkende wijze weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen.

Reportage RAI
Cancellara zelf heeft de beschuldigingen altijd met klem ontkend. Een officieel onderzoek is er nooit gekomen bij een gebrek aan harde bewijzen. De Italiaanse televisiezender RAI wakkerde de geruchten rond een motortje in de fiets van Cancellara nog wat aan met onderstaande reportage. Ex-prof en commentator Davide Cassani legt daarin uit hoe mechanische doping werkt en toont dat aan de hand van beelden van de overwinningen van Cancellara in de Ronde en Roubaix van 2010.