Belgisch Solar Team in pole positie op WK

Op het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië mag het Belgische Solar Team morgen in pole positie starten. De Leuvense studenten mogen dus als eerste beginnen aan de race nadat racepiloot Bert Longin de snelste ronde had gereden op het racecircuit van Darwin.

De 42 teams die deelnemen aan het wereldkampioenschap reden vandaag een kwalificatieronde om hun startpositie te bepalen. Het Belgische Punch Powertrain Solar Team eindigde als eerste met een tijd van 2 minuten en 3 seconden. “Het voelt fantastisch aan! Toen we de kwalificatietijd hoorden, werd het team euforisch”, zegt Thierry Garritsen van het Solar Team.  

Het was professioneel racepiloot Bert Longin die de laatste ronde mocht rijden. “Ik ben ondertussen al een week in Australië en ik heb gezien hoe hard de studenten gewerkt hebben. Dit is een trofee die ze verdienen en ik ben blij dat ik dit voor hen heb kunnen doen”, reageerde hij na afloop.

3021 kilometer
De groep van Belgische ingenieursstudenten neemt voor de zevende keer deel aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Ze starten morgen aan een 3021 kilometer lange tocht door de Australische Outback, van Darwin in het noorden naar het zuidelijke Adelaide.

De Belgen mogen morgen dus als eerste vertrekken en dat is heel belangrijk omdat de start middenin het stadscentrum van Darwin ligt. “Onze zonnewagen rijdt gewoon op de openbare weg en het verkeer is er druk. Als je als eerste start, moet je geen andere zonnewagens inhalen”, zegt Garritsen.

Droomstart
Het is ook een groot voordeel omdat ze hun grootste concurrenten meteen achter zich laten. “Het is een droomstart”, reageert Thierry Garritsen. “We hebben altijd gezegd dat we als een van de eersten wilden vertrekken. Nu maken we die ambitie waar.”

Dit jaar nemen 42 ploegen uit 21 landen deel. Het Belgische team zal vijf dagen onderweg zijn.