Bart Swings strandt op zesde plaats

Ook Bart Swings kon vanmorgen geen olympische medaille bemachtigen. De schaatser eindigt in de hoogstaande 5.000m op de zesde plaats. De Nederlander Sven Kramer pakt zijn derde olympische titel op rij in deze discipline.

De 26-jarige Herentenaar werkte zijn vijf kilometer in de Gangneung Oval af in 6:14.57 en was zo 4.81 trager dan de Nederlander Sven Kramer, die in Zuid-Korea zijn derde gouden medaille op rij pakte in deze discipline. Kramer was in een nieuw olympisch record (6:09.76) 1.85 sneller dan de tot Canadees genaturaliseerde Nederlander Ted-Jan Bloemen, die tevens het wereldrecord op deze afstand in handen heeft. Het brons ging naar de Noor Sverre Lund Pedersen, die in dezelfde tijd als Bloemen over de streep kwam. Uiteindelijk werd er naar de fotofinish gekeken en bleek Bloemen twee duizendsten van een seconde sneller te zijn.

Kramer
Kramer blijft zo koning van de vijf kilometer. De 31-jarige Nederlander domineert deze afstand al jaren en was eerder in Sotsji 2014 en Vancouver 2010 al goed voor goud. In Turijn 2006 was hij goed voor zilver. In totaal heeft Kramer nu acht olympische medailles op zijn palmares staan.

Swings moest in Pyeongchang in een race tegen de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee de baan op. De Herentenaar moest starten in de vijfde reeks, net voor de baan gekuist werd en dat was toch nadelig op het zware werkijs in Gangneung. Onze landgenoot deelde zijn race echter knap in en bleef met zijn rondetijden steevast tussen 29 en 30 seconden en dus was er van verval in deze zware 5.000 meter geen sprake. Lee had in het slot voor eigen publiek nog een versnelling in de benen en Swings moest dan ook de Zuid-Koreaan voor zich dulden. Toen was reeds duidelijk dat een medaille moeilijk zou worden, een zesde plaats bleek het hoogst haalbare. Swings liet wel knap de Nederlander Jan Blokhuijsen achter zich, vier jaar geleden in Sotsji goed voor zilver.

"Tevreden over prestatie"
Na afloop van zijn race verscheen Swings met een brede glimlach in de mixed zone van het Gangneung Oval. "Ik heb een sterke en vlakke rit gereden. Het volstaat niet voor het podium, maar ik mag tevreden over mijn prestatie", reageerde hij. "Jammer dat ik mijn rit verlies, maar ik wist dat Lee een stevig eindschot had. De laatste ronden rijdt hij 29.0, 29.1, da's superhard. Dat kon ik jammer genoeg niet pareren."

Het publiek ging tijdens de wedstrijd, en dan vooral op het einde, helemaal uit zijn dak. "Het was een zot gevoel", aldus Swings. "Vanaf dat Lee aanzette in de slotronden, voelde ik dat het publiek meeging. Hij trok mij ook mee. Daarom was mijn verval zo klein. Ik moet gewoon tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik heb ervan genoten."

Wat komt er nog?
Swings kan met vertrouwen vooruitkijken naar de 1.500 meter van dinsdag en de massastart op de voorlaatste dag van de Spelen. "Het gevoel dat ik de laatste maanden had op training, komt er nu uit. Deze tijd is niet goed genoeg voor het podium, maar ik kan er de komende dagen wel mee aan de slag." Swings start overigens ook op de 10 km, zo maakte zijn coach Jelle Spruyt na de race bekend. Swings stond eerste reserve maar omdat er een plaats vrijkwam, kan Swings komende donderdag (16 februari) aantreden op de 10.000 meter.