Djokovic wint Wimbledon

Novak Djokovic (ATP 2) heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière Wimbledon gewonnen. De Serviër versloeg op het heilige gras in Londen in de finale de Zwitser Roger Federer (ATP 4) in vijf sets.

Na bijna vier uur hoogstaand tennis stond de 6-7 (7/9), 6-4, 7-6 (7/4), 5-7 en 6-4 eindstand op het scorebord van Centre Court. Djokovic won Wimbledon een eerste keer in 2011. Hij volgt op de erelijst de Brit Andy Murray op. 'Nole' telt nu zeven grandslamzeges op zijn palmares (4x Australian Open, 2x Wimbledon, 1x US Open) en 45 ATP-titels.

Op de wereldranglijst wordt Djokovic maandag opnieuw, voor het eerst sinds oktober 2013, nummer 1. Hij lost de Spanjaard Rafael Nadal af. Roger Federer kon Wimbledon voor de achtste keer winnen, waarmee hij alleen recordhouder zou worden.

De 27-jarige Djokovic en de 32-jarige Federer stonden zondag voor de 35e keer tegenover elkaar. De stand is nu 18-17 in het voordeel van Federer.

In een evenwichtige eerste set hielden beide mannen elkaar in evenwicht tot aan de tiebreak. Daarin trok Federer nipt aan het langste eind (9/7). Djokovic liet de schouders niet hangen en had genoeg aan een snelle break in de tweede set om die met 6-4 te winnen. Set 3 draaide opnieuw uit op een tiebreak, waarin Djokovic dit keer iets beter was (7/4).

In de vierde set moesten beide mannen verschillende keren hun opslag inleveren. Bij 5-4 liet Djokovic een matchbal liggen op de service van Federer. De Zwitser putte er vertrouwen uit en stoomde door naar 7-5 setwinst. In de beslissende vijfde set gaven de twee tenoren elkaar geen duimbreed toe tot 5-4. Toen versierde Djokovic bij 15-40 opnieuw wedstrijdpunten. Het eerste bleek het goede.