Tour nu al voorbij voor Mark Cavendish

Mark Cavendish komt niet meer aan de start van de tweede etappe in de Tour de France. De Britse spurter van Omega Pharma - QuickStep heeft nog te veel last van zijn schouder na zijn zware val van gisteren. Cavendish kwam ging gisteren hard tegen het afsfalt tijdens de massaspurt op het einde van de openingsrit. Hij veroorzaakte de val zelf door tegen Simon Gerrans aan te duwen.

De opgave is een zware teleurstelling voor Cavendish, voor wie de Tour van dit jaar een hoofddoel was, zeker nu de Tour dit jaar in zijn geboorteland startte. Gisteren had Cavendish een eerste keer willen schitteren in eigen land, maar dat draaide dus anders uit. Ook voor zijn Belgisch team is de opgave van Cavendish een serieuze aderlating. Omega Pharma - QuickStep had zijn Tourploeg bijna volledig rond Cavendish gebouwd met als doel zoveel mogelijk ritzeges te behalen.

"Er stond heel veel druk op Cavendish"

"We hebben tot deze ochtend gewacht om een definitieve beslissing te nemen, maar de blessure aan de schouder van Mark Cavendish is veel te groot om deze Tour nog verder af te werken", verduidelijkte sportdirecteur Wilfried Peeters. "Zijn rechterschouder is zwaar geraakt na de impact van gisteren. Mark Cavendish heeft onmiddellijk na de wedstrijd zijn fout toegegeven: hij zocht in de sprint een gat dat er eigenlijk niet was. Er stond natuurlijk zeer veel druk op hem. De Tour kwam immers toe voor de deur van zijn moeder en hij kon met ritwinst meteen ook zijn eerste gele trui uit zijn carrière pakken. Het liep echter compleet anders uit. Wij moeten nu verder met acht renners en hopen Cavendish snel weer te recupereren. Waar en wanneer dat zal zijn, hangt af van het revalidatieproces."