Nederland wint na strafschoppen

Nederland heeft zich ten koste van Costa Rica voor de halve finales van het WK geplaatst. Onze noorderburen konden pas winnen na strafschoppen. Bij de rust stond de 0-0 nog op het bord en dat was ook de stand na 90 minuten en verlengingen. Reservedoelman Tim Krul werd de held van Oranje door twee elfmeters te stoppen.

Weinig spektakel

De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal stapte voor de wedstrijd tegen Costa Rica af van zijn 5-3-2. Met de jonge Memphis Depay koos hij voor een derde spits naast Arjen Robben en Robin van Persie. In een spektakelloze eerste helft had Nederland de beste kansen. De Costaricaanse doelman Keylor Navas stond pal op pogingen van Robin van Persie, Wesley Sneijder en Memphis Depay.

Super Navas

Na de rust bleef Oranje de gevaarlijkste ploeg. Op echte dreiging was het echter wachten tot negen minuten voor tijd. Met een vrije trap trof Sneijder de paal en even later toonde Navas nog maar eens zijn kunnen op een schot van Van Persie. De Costa Ricaanse doelman had een dagje à la Tim Howard. In blessuretijd was Navas geklopt, maar haalde Yeltsin Tejeda een gemaakt doelpunt van Van Persie van de lijn.

Het genie Van Gaal

De verlengingen brachten behalve een schot op de lat van Sneijder weinig spektakel. Nederlands bondscoach Louis Van Gaal had net voor het eind van de verlengingen weer een verrassing in petto: hij wisselde eerste keeper Jasper Cillessen door reservedoelman en penaltyspecialist Tim Krul. Een geniale zet zou blijken. De doelman van Newcastle stopte de tweede strafschop, van Ruiz, en belette bij de vijfde ook Michael Umana het scoren. De Nederlanders waren foutloos in de penaltyreeks en stoten zo door naar de halve finales. Daarin speelt het woensdag tegen Argentinië.