Thiago Silva is 10de kapitein die scoort

Thiago Silva scoorde gisteren in de kwartfinale de openingstreffer tegen Colombia. Op een hoekschop van Neymar mocht de centrumverdediger van Paris Saint-Germain vrij inlopen en binnentikken. Hij is daarmee de tiende kapitein die op dit WK raak trof. Silva is eveneens de eerste kapitein sinds Rai in 1994 die scoorde op een WK-eindronde. Hieronder vindt u een overzicht van de andere aanvoerders die scoorden op Braziliaanse bodem.

Robin Van Persie

De Nederlandse aanvaller beet de spits af. Het WK was nog geen 24 uur ver of the flying Dutchman scoorde een van de mooiste goals tot nog toe. In de eerste groepswedstrijd tegen Spanje zweefde RVP een voorzet van Daley Blind over Iker Casillas. De spits van Manchester United scoorde in dezelfde wedstrijd nog een tweede keer en hielp Oranje met een doelpunt ook voorbij Australië.

Mile Jedinak

De aanvoerder van Australië is geen nobele onbekende voor wie het Engels voetbal van naderbij volgt. Jedinak verdient zijn brood in het shirt van Crystal Palace. In de tweede groepswedstrijd bracht hij de Socceroos vanaf de stip op voorsprong tegen Oranje.

Rafael Márquez

Sinds hij Camp Nou verliet voor New York Red Bulls staat de Mexicaanse captain niet meer in the picture in Europa. De robuuste verdediger vestigde dit WK nochtans een indrukwekkend record: hij was de eerste die op vier verschillende WK’s de kapiteinsband van een deelnemend land droeg. Bovendien scoorde Márquez ook nog eens. Hij bracht El Tri op voorsprong tegen Kroatië.

Bryan Ruiz

La Comadreja, zoals hij in Costa Rica wordt genoemd, scoorde al tweemaal dit WK. De ex-speler van AA Gent maakte het enige doelpunt in de verrassend met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen Italië. In de achtste finale tegen Griekenland deed hij zijn kunststukje nogmaals over.

Lionel Messi

De viervoudig winnaar van de Gouden Bal is de kapitein die het vaakst de netten deed trillen in Brazilië. Hij bracht Argentinië vier keer op voorsprong in de groepsfase en scoorde enkel in de achtste finale tegen Zwitserland niet.

Asamoah Gyan

De Ghanese goalgetter voegde zich bij het clubje spelers dat op drie verschillende WK’s wist te scoren. De spits van Al Ain scoorde in de groepsfase zowel tegen Duitsland als tegen Portugal, maar zijn doelpunten volstonden niet voor de kwalificatie voor de achtste finales.

Clint Dempsey

Ook Dempsey behoort tot de spelers die op drie verschillende wereldkampioenschappen scoorde. De Amerikaan scoorde tegen Ghana het snelste doelpunt van deze editie en ook de Portugese doelman Beto liet hij met rode kaken achter.

Cristiano Ronaldo

Portugal ging roemloos ten onder in de groepsfase. Wereldvoetballer van het Jaar Cristiano Ronaldo raakte tegen Duitsland en de Verenigde Staten kant noch wal en kon enkel in de slotfase tegen Ghana scoren.

Diego Godín

Oorspronkelijk draagt Diego Lugano de aanvoerdersband bij Uruguay. In de alles-of-niets-wedstrijd tegen Italië (Uruguay moest winnen om door te stoten tot de achtste finales) nam Atlético Madrid-speler Godín die rol over. De kopbalsterke verdediger knikte het afgelopen seizoen al vaker belangrijke doelpunten tegen de netten. Ook Gianluigi Buffon moest zich gewonnen geven op een harde kopbal van de waarnemend captain van Uruguay.

Ook nog: Joseph Yobo

Ook de kapitein van Nigeria kreeg een doelpunt achter zijn naam. De voormalige speler van Standard versloeg in de achtste finale tegen Frankrijk op knullige wijze zijn eigen doelman. Frankrijk won de wedstrijd met 0-2 en stootte door naar de kwartfinales, terwijl deowngoal Yobo’s laatste wapenfeit voor de Nigeriaanse nationale ploeg was. Hij besloot na de wedstrijd af te zwaaien bij de Super Eagles.