Bijna 4 op de 10 ziet België WK winnen

België is uw topfavoriet om het wereldkampioenschap voetbal te winnen. Bijna vier op de tien (36,8%) Belgen gelooft daarin. Dat blijkt uit een peiling van iVox, in opdracht van VTM NIEUWS. Doelpuntenmaker Kevin De Bruyne is uw favoriete Rode Duivel.

Het vertrouwen in de Rode Duivels is almaar groter geworden. Bij de start van het WK dacht nog 9,9% dat zij de eindwinnaars zouden worden, na de 9 op 9 in de groepsfase werd dat al 17,4%, om nu de favorietenrol te krijgen.

En als hen dat niet zou lukken, wordt thuisland Brazilië volgens u de nieuwe wereldkampioen. Zij zijn voor één op de vijf de topfavoriet. Dat is wel wat minder dan bij de start van het WK, toen ruim één op de drie nog geloofde in een Braziliaanse wereldtitel.

Argentijnen kansloos

Maar vooraleer de Belgen wereldkampioen kunnen worden, moeten ze wel voorbij de Argentijnen. Liefst 74% van de Belgen denkt dat dat lukt. Een kwart ziet de Argentijnen winnen.

Populaire Kevin

Dat de Belgen in de kwartfinale zitten, hebben ze grotendeels te danken aan Kevin de Bruyne. In de achtste finale tegen de VS scoorde hij het openingsdoelpunt. U bent hem daarvoor dankbaar, want voor 28,4% van de ondervraagden is hij de favoriete Rode Duivel. Dries Mertens (14,5%), Thibaut Courtois (13,1%) en Vincent Kompany (10,2%) volgen op ruime achterstand.

From hero to zero

Bondscoach Marc Wilmots zei het al. Als spits ga je van de hemel naar de hel, of van hero to zero. En dat is niet anders voor Divock Origi en Romelu Lukaku. Voor het WK was Origi een nobele onbekende en was hij met 0,2% onbestaande in de populariteitspoll. Na zijn winnende doelpunt tegen Rusland werd hij razend populair. Na de groepsfase was hij al voor 8% van de Belgen de favoriete Rode Duivel, nu is dat met 4,3% weer wat minder. Logisch, in de achtste finale kon Origi niet scoren.

Romelu Lukaku daarentegen heeft moeten terugvechten. Bij de start van het WK was hij met 7,6% één van de populairste Rode Duivels. Maar na zijn teleurstellende groepsfase zakte hij weg naar 1,9%. Nu, na zijn goal tegen de VS, is dat cijfer opnieuw verdubbeld.

Standbeeld voor Wilmots

Tot slot, om af te sluiten nog een paar leuke cijfers. Meer dan de helft (54,5%) vindt dat Marc Wilmots nu al een standbeeld verdient. Eén op de vijf (19,9%) vindt dat hij een goede kandidaat-premier zou zijn.