Veldloper België-VS filmde voorbereiding

Mario Ferri, de Italiaan die dinsdagavond tijdens de achtste finale op het WK tussen België en de VS het veld opliep, filmde de voorbereiding op zijn intussen wereldberoemde actie. In het kort filmpje is te zien hoe hij alsof doet dat hij in een rolstoel zit en door zijn vrienden het stadion wordt ingeduwd. “Dank u mijn vrienden”, zegt hij meermaals. “Het wordt tof”.

Rolstoelgebruikers mogen op een speciaal platform in de tribune, dicht bij het veld, zodat ze in alle comfort naar de wedstrijd kunnen kijken. Ferri maakte daar dankbaar gebruik van door op een onbewaakt moment, zonder enig probleem, het veld op te lopen. Ferri wou met zijn actie de situatie van de Braziliaanse kinderen in de favela's aankaarten. 'Save Favelas Children', was er op zijn t-shirt te lezen. Daarnaast wou hij met de hashtag #CiroVive ook Ciro Esposito eren, de 29-jarige fan van Napoli die voor de Italiaanse bekerfinale onlangs om het leven kwam.

Na zijn stunt werd hij door de stewards weggeleid richting politie. Die liet hem vrij na het betalen van een fikse boete. "Er is hem ook uitdrukkelijk gevraagd om het land binnen de drie dagen te verlaten", aldus een hooggeplaatste Braziliaanse politieambtenaar. Interpol heeft trouwens aan de Braziliaanse politie bevestigd dat Ferri al stadionverboden aan zijn broek heeft in Engeland en zijn thuisland Italië, waar hij al meerdere wedstrijden op stelten zette.