Vertonghen vijfde beste speler op WK

Jan Vertonghen speelt een erg sterk WK voor België en dat blijkt nu ook uit een index die FIFA maakt op basis van de prestaties van de spelers in Brazilië. Daar prijkt de Belgische verdediger op de vijfde plaats.  Vertonghen begon nochtans slecht aan het WK met een domme penaltyfout tegen Algerije. Vervolgens moet hij op de bank plaatsnemen tegen Rusland. Maar door de blessure van Thomas Vermaelen kreeg hij al snel terug zijn kans en die greep hij met beide handen.

Na zijn sterke prestatie tegen de VS in de achtste finales is Jan Vertonghen naar een vijfde plaats gestegen in de Castrol Index op FIFA.com. Met een score van 9.62 op 10 staat hij zelfs voor superster Neymar , die net achter hem op de zesde plaats staat. Daarnaast staat hij met zijn uitstekende score ook in het FIFA-elftal en is hij na David Luiz de op één na beste verdediger. Een andere Belg, Daniel Van Buyten, is volgens de statistieken momenteel de vijfde beste verdediger en valt zo net naast het FIFA-elftal waarin plaats is voor vier verdedigers. Onze nationale doelman Thibaut Courtois moet nipt de duimen leggen voor de Chileense doelman Claudio Bravo en is volgens de index de tweede beste keeper van het toernooi.

De volgende spelers staan momenteel in het FIFA-elftal: Claudio Bravo (doelman Chili), David Luiz (verdediger Brazilië), Thiago Silva (verdediger Brazilië), Johan Djourou (verdediger Zwitserland), Jan Vertonghen (verdediger België), Ivan Perisic (middenvelder Kroatië), James Rodriguez (middenvelder Colombia), Philipp Lahm (middenvelder Duitsland), Angel Di Maria (middenvelder Argentinië), Arjen Robben (aanvaller Nederland) en Karim Benzema (aanvaller Frankrijk).

De index houdt rekening met als criteria als doelpunten, assists, schoten op doel, succesvolle passes, gelukte tackles en de speler zijn bewegingen tijdens de wedstrijd. Uit al deze data wordt dan een score op tien gemaakt.

Dit is momenteel de top 5 van de index: 

  1. David Luiz: 9.79
  2. James Rodriguez: 9.74
  3. Karim Benzema: 9.70 
  4. Arjen Robben: 9.66
  5. Jan Vertonghen: 9.62