Obama belt keeper met felicitaties

De Amerikaanse president Barack Obama heeft kapitein Clint Dempsey en doelman Tim Howard van de Verenigde Staten gefeliciteerd met hun prestaties op het WK voetbal in Brazilië. "Ik wilde jullie  gewoon bellen om te zeggen dat jullie ons trots hebben gemaakt", zo zegt Obama tijdens het  telefoongesprek dat door het Witte Huis gepubliceerd werd op YouTube.

"Team USA" werd dinsdag in de achtste finales uitgeschakeld door de Rode Duivels (2-1). Vooral de prestatie van doelman Howard viel op. Hij onderscheidde zich met een recordaantal reddingen op een WK en moest zich pas in de verlengingen gewonnen geven tegen de Belgen (met goals van Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku).

"Tim, ik weet niet hoe je de massa zal overleven wanneer jullie terugkeren. Je zal je baard moeten afscheren zodat ze je niet herkennen", grapte Obama.

De president liet weten dat voetbal zijn eerste sport was - "hoewel ik er niet erg goed in was" - en prees de spelers om hun prestaties en hun klassehouding naast het veld. "De wijze waarop jullie de harten van het hele land veroverd hebben, is ongelooflijk", aldus nog Obama.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt ondertussen dat minstens 21 miljoen Amerikanen naar het duel met België hebben gekeken. Het gaat alleen om mensen die thuis de tv opzetten; er werd geen rekening gehouden met uitzendingen in cafés, kantoren of op grote schermen.

Het duel België-VS komt daarmee op de tweede plaats van best bekeken mannenvoetbalwedstrijd in de VS ooit, na de groepswedstrijd tegen Portugal. Maar die vond plaats op een zondag, terwijl het treffen met de Rode Duivels gespeeld werd tijdens kantooruren (Amerikaanse tijd) op een weekdag.