Vier wereldkeepers alsnog uit WK

De match van je leven keepen en alsnog uit het tornooi geknikkerd worden. Het zal je maar overkomen op een wereldbeker. Vier doelmannen speelden in Brazilië een wereldpartij, maar mochten na de wedstrijd alsnog een terugvlucht boeken.

Gianluigi Buffon

Het vijfde WK van Buffon draaide net als vier jaar geleden uit op een immens fiasco. De Azzurri wonnen hun openingsmatch tegen Engeland, maar gingen vervolgens verrassend onderuit tegen Costa Rica. In een alles-of-niets-match tegen Uruguay onderscheidde de 36-jarige Juventus-doelman zich van zijn ploegmaats door als enige op niveau te presteren. Slechts op één dodelijk schot had Buffon geen antwoord: Diego Godín kopte een hoekschop binnen. Buffon werd verkozen tot man van de match, maar alle wegen leiden naar Rome. Ook die van de duurste doelman allertijden.

Guillermo Ochoa

Op zijn 28ste vond de Mexicaanse doelman de tijd rijp om in de spotlights te treden. Een voorlopig nog bescheiden carrière bij Club América en Ajaccio kan snel wentelen. Vele Europese (sub)toppers hengelen al naar de saves van de keepende krullenbol. Tegen Nederland hield Ochoa tot minuut 88 zijn netten schoon, maar een kanonskogel van Sneijder en een strafschop van Huntelaar deden de tot nog toe beste doelman van het WK een retourvlucht naar Mexico boeken. Ochoa verliet Brazilië met een man van de matchtrofee en een rijke toekomst in het verschiet.

Raïs M’Bolhi

Voor het eerst in de geschiedenis stond een Algerijnse doelman meer dan drie matchen onder de lat op een WK. De Woestijnvossen bereikten voor het eerst de achtste finale en als het van het sluitstuk afhing duurde het sprookje nog wat langer. Tegen Duitsland pareerde M’Bolhi negentig minuten pogingen van Müller, Özil en Kroos. Een geniale ingeving van invaller Schürrle (dat gezegend was met een flinke dosis geluk), duwde de wedstrijd in de verlengingen in een beslissende plooi. Algerije verliet het tornooi met opgeheven hoofd, M’Bolhi met een trofee als appreciatie voor zijn wereldpartij.

Tim Howard

Voor het eerst sinds 1966 hield een doelman na zestien pogingen zijn netten schoon. Over de Atlantische Oceaan spraken dagbladen over de beste prestatie van een Amerikaanse doelman ooit. De Rode Duivels overklasten de Amerikanen, maar Howard stelde de kwalificatie tot in de verlengingen uit. De Everton-goalie was al de vierde doelman die beloond werd met een trofee voor man van de match, maar alsnog mocht inpakken.