Marc Wilmots: “Heel blij voor Lukaku”

Romelu Lukaku had gisteravond een groot aandeel in de kwalificatie van de Rode Duivels voor de kwartfinales van het WK voetbal in Brazilië. 'Big Rom' viel in de achtste finale tegen de Verenigde Staten bij het begin van de verlengingen in en deed met een assist en een doelpunt meer dan zijn duit in het zakje. Dat besefte ook bondscoach Marc Wilmots.

Wilmots haalde een zwakke Lukaku in de groepswedstrijden tegen Algerije (2-1) en Rusland (1-0) telkens nog voor het uur van het veld en wisselde hem voor Divock Origi. De ex-spits van Anderlecht speelde niet tegen de Koreanen en haalde dinsdag zijn gram. "Een spits zit altijd in de put of in de hemel. De beste manier om uit een dipje te geraken is keihard blijven werken en trainen. Ik wist dat Romelu nog heel belangrijk zou zijn voor ons en dat hij zo'n prestatie zou neerzetten. Op een WK heb je weinig tijd om je te herpakken, Romelu heeft dat uitstekend gedaan", verklaarde Wilmots in de catacomben van de Arena Fonte Nova.

Ook over die andere spits, Divock Origi, was Wilmots vol lof. "Divock zat meteen goed in de wedstrijd en deed alles wat hij moest doen. Hij was beweeglijk, trok gaten en creëerde kansen. Het enige wat nog ontbrak, was een doelpunt", klonk het bij de bondscoach, die de 19-jarige revelatie net voor aanvang van de verlengingen wisselde voor Lukaku. "Dat was een heel moeilijke beslissing, want Divock speelde sterk."