Argentinië door het oog van de naald

Argentinië heeft zich als voorlaatste land geplaatst voor de kwartfinales op het WK. In een zinderend sloteinde bracht Angel Di Maria de Albiceleste voorbij Zwitserland.

De vijf laatste keren dat Argentinië op een WK in de achtste finales werd uitgeschakeld, was een Europees team daar verantwoordelijk voor. De troepen van Ottmar Hitzfeld wilden daar graag een zesde keer aan toevoegen en zorgden in de aanvangsfase voor de meeste dreiging. De Argentijnen hadden een vette kluif aan Xherdan Shaqiri, die toonde dat hij over te veel klasse beschikt om op een Beierse bank te zitten.

Paus

Higuain en Lavezzi kwamen nauwelijks in het stuk voor. Argentinië dreigde voor de pauze enkel met een kopbal van Garay. Messi leek wel de paus: hij werd negentig minuten lang door Zwitsers omsingeld. In de tweede helft had de Zwitserse doelman Benaglio wel wat werk, maar een zwabberschot van Rojo, een kopbal van Higuain en een laag schot van Messi verdwenen niet in doel.

Bibberend einde

In de verlengingen solliciteerde Argentinië nadrukkelijk naar de 1-0, maar de Zwitsers hielden stand. De voorbije 24 wedstrijden dat Messi bij Argentinië tussen de lijnen stond, werd er niet verloren. En ook dit keer was dat niet anders. Twee minuten voor tijd legde de viervoudig wereldvoetballer van het jaar de bal slim breed voor Real Madrid-middenvelder Di Maria, die overhoeks binnenschoof. Een Zwitsers slotoffensief leverde nog een resem knikkende Argentijnse knieën op. Iemand had voor Argentinië de juiste kaarsen gebrand: invaller Blerim Dzemaili kopte nog op de paal.

Met de 1-0 zege kwalificeert Argentinië zich als voorlaatste voor de kwartfinale, waarin ze het opnemen tegen de winnaar uit het duel tussen België en de Verenigde Staten.