Hun nummer ging dat van Zanetti voor

Inter Milaan zal als eerbetoon aan Javier Zanetti nooit nog het rugnummer 4 aan een speler geven. De 40-jarige Argentijn verdedigde 20 jaar de kleuren van Inter en werkt de komende twee seizoenen als vice-voorzitter op de club. Zanetti is niet de eerste voetballer wiens rugnummer niet meer in gebruik is

Paolo Maldini (3, verdediger)

Het nummer 3 zal bij AC Milan altijd verbonden blijven met de naam Maldini. De Italiaanse centrumverdediger won twee keer Europacup I en drie keer de Champions League met de Rossoneri. Sinds zijn afscheid in 2005 droeg niemand nog het rugnummer van het Milan-icoon. In San Siro is het nummer 3 gereserveerd voor Maldini’s 17-jarige zoon Christian, mocht die het tot de A-selectie schoppen.

Giacinto Facchetti (3, verdediger)

Maar liefst 18 seizoenen lang gold Giacinto Facchetti als drijvende kracht in de defensie van Inter Milaan. Tot op heden is hij met 59 goals in 476 wedstrijden de beste scorende verdediger ooit in de Serie A. Na zijn overlijden haalde Inter het rugnummer 3 als huldiging uit roulatie.

Aldair (6, verdediger)

Deze Braziliaanse bink droeg als leider in de defensie mee aan de laatste titel van AS Roma. Tussen 2003 en 2013 droeg geen enkele Romein nog het nummer 6, als eerbetoon aan het Romeinse icoon. Toen Aldair verklaarde er geen problemen mee te hebben dat zijn nummer terug gedragen werd, gaf het clubbestuur het nummer aan Kevin Strootman.

Franco Baresi (6, verdediger)

Het palmares van Baresi bij Milan is indrukwekkend. In 20 jaar dienst won hij zes titels en drie Europacups. Sinds zijn afscheid in 1997 droeg niemand nog het nummer 6 bij Milan.

Stiliyan Petrov (19, middenvelder)

Petrov verdiende zijn strepen op het middenveld van Celtic alvorens richting Villa Park te trekken. Bij de Bulgaar werd twee jaar geleden leukemie geconstateerd, waardoor hij noodgedwongen zijn voetbalcarrière beëindigde. Tot op heden droeg niemand het nummer 19 bij Aston Villa.

Maradona (10, middenvelder)

Ondanks het feit dat hij Napoli niet in de beste omstandigheden verliet, blijft hij er een heldenstatus genieten. Het nummer 10 is er sinds het vertrek van Pluisje niet meer in gebruik. Ook de Argentijnse nationale ploeg haalde het nummer van Maradona uit de selectie. De FIFA verwierp deze actie, waardoor het nummer terug beschikbaar was. Niemand minder dan Lionel Messi speelt momenteel met een 10 op de rug.

Roberto Baggio (10, middenvelder)

Hij speelde maar vier jaar voor Brescia, maar toch hield de club het nummer 10 tot op heden uit de selectie. Baggio beëindigde er zijn carrière en hielp Brescia in zijn laatste seizoen de Serie B te ontlopen. Het seizoen na zijn afscheid degradeerde Brescia alsnog.

Gianfranco Zola (25, middenvelder)

Chelsea heeft het nummer 25 niet officieel voor Zola vereeuwigd, maar sinds de Italiaan de club verliet speelde niemand nog met het nummer 25.

Pelé (10, aanvaller)

Wereldtoppers als Carlos Alberto, Franz Beckenbauer en Pelé trokken op hun oude dag het shirt van New York Cosmos aan. De Amerikaanse club haalde na zijn vertrek het nummer 10 van Pelé uit roulatie, als hommage aan een van de beste voetballers ooit.

François Sterchele (23, aanvaller)

François Sterchele was graag gezien op Jan Breydel. De schok was dan ook immens toen Club Brugge en zijn supporters ontwaakten met het nieuws dan hun goedlachse spits verongelukt was. Het applaus weerklinkt nog steeds in de drieëntwintigste minuut. Sterchele vroeg bij Club uiterlijk om het nummer 23 en zal daar eeuwig mee verbonden blijven.

Johan Cruyff (14, aanvaller)

Sinds het seizoen 2007/2008 is het rugnummer 14 niet meer beschikbaar voor nieuwe spelers van Ajax. Ter ere van Johan Cruyff ‘bevroor’ Ajax het nummer. Na de voetbalcarrière van Cruyff speelden wel heel wat spelers even met het nummer 14. Zo ook Jelle Van Damme en Thomas Vermaelen.