Nederland klopt Mexico in dol slot

Nederland heeft zich zondag gekwalificeerd voor de kwartfinales van het WK voetbal in Brazilië. In Fortaleza versloeg Oranje Mexico met 2-1. Nederland kwam vroeg in de tweede helft 0-1 achter, maar het boog die achterstand terug om in het slot van de wedstrijd. In de 94e minuut scoorde invaller Huntelaar de winnende treffer van op de stip.

Robben en Van Persie onzichtbaar

Het was een bloedhete avond in het Castelaostadion  en voor de rust waren de betere kansen voor de Mexicanen. Oranje verloor bovendien na 9 minuten al Nigel De Jong met een liesblessure. De Mexicanen dreigde een eerste keer met een schot van Hector Herrera dat net naast ging. Aan de overkant werd het koningsduo Robben en Van Persie makkelijk in bedwang gehouden. In de toegevoegde tijd van de eerste helft ging Robben neer in de zestien na contact met Moreno, maar de Portugese ref Proença legde de bal niet op de stip.

Weeral Ochoa

Meteen na de pauze brak de wedstrijd open. Giovani dos Santos trapte Mexico al na drie minuten op voorsprong. Tussen enkele Oranjeverdedigers haalde de middenvelder van Villarreal van buiten de zestien verwoestend uit en zette zo de 0-1 op het bord. Van Gaal reageerde meteen en bracht met Memphis Depay een extra aanvallende kracht in. Meteen daarna stond de gelijkmaker bijna op het bord. Op een hoekschop zorgde de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa hield Oranje met een ultieme reflex dat De Vrij zijn kopbal op de paal ging.

Gouden Wissel

Een kwartier voor tijd, net voor de tweede drinkpauze, gooide van Gaal met Klaas-Jan Huntelaar zijn laatste troef in de strijd. Hij verving de moegestreden Van Persie. De Nederlandse aanvalslust werd beloond in een dolle laatste tien minuten. Na een hoekschop viel het leer voor de voet van Sneijder, die niet twijfelde en met een kanonschot gelijk maakte, 1-1. Iedereen leek zich op te maken voor verlengingen tot Robben nog eens op wandel besloot te gaan in de zestien van Mexico. Ervaren man Marquez trapte in de val en Nederland kreeg een strafschop. Huntelaar zette zich achter de bal en schoot Oranje ijskoud naar de kwartfinales, 2-1.