Colombianen vieren: 1 dode, 5 gewonden

De Colombianen hebben zaterdag de overwinning van hun nationale ploeg in de achtste finales van de wereldbeker voetbal uitbundig gevierd. Duizenden mensen zakten na het laatste fluitsignaal af naar het Bolivarplein, het grootste plein van de hoofdstad Bogota. De festiviteiten werden echter overschaduwd door incidenten. Een 25-jarige vrouw werd doodgeschoten. Er raakten ook vijf mensen gewond, en volgens een eerste stand van zaken waren er 274 vechtpartijen.

In eerste instantie gingen de autoriteiten ervan uit dat de vrouw geraakt werd door een verloren kogel, afgevuurd door iemand die in de lucht had geschoten om de overwinning van Colombia te vieren. Later werd die versie echter bijgesteld: de vrouw werd het slachtoffer van een afrekening. "Een huurmoordenaar op een motorfiets schoot op drie mensen", aldus de interimburgemeester van Bogota.

Na de eerste overwinning van Colombia tegen Griekenland op de wereldbeker, waren er in Bogota ook al opstootjes, met zo'n 3.000 vechtpartijen en 150 verkeersongevallen waarbij negen doden vielen. Op dagen van wedstrijden van de nationale ploeg hebben de autoriteiten nochtans een verbod op alcoholverbruik afgekondigd.

Door de 2-0 overwinning tegen Uruguay stoot Colombia voor de eerste keer door naar de kwartfinales van de wereldbeker voetbal. Daar wacht volgende vrijdag Brazilië.