Colombia dendert naar kwartfinale

Colombia heeft zich zaterdag gekwalificeerd voor de kwartfinales van het WK. In het mythische Maracanastadion in Rio de Janeiro versloegen 'Los Cafeteros' Uruguay met 2-0 dankzij twee treffers van James Rodriguez. Die is met vijf goals voorlopig topschutter van het toernooi.

Colombia speelt op vrijdag 4 juli in de kwartfinales in Fortaleza tegen gastland Brazilië. De Goddelijke Kanaries versloegen eerder op  de dag na een thriller met strafschoppen Chili. Uruguay moest het, om de gekende redenen, zonder steraanvaller Luis Suarez stellen. Dat kwam het spel van 'La Celeste' niet ten goede.

Bondscoach Oscar Tabarez had zijn team duidelijk met een verdedigende opdracht het veld in gestuurd, waardoor de hoogtepunten aanvankelijk schaars waren. Het duel moest het vooral hebben van de spankracht tot James Rodriguez na een halfuur zijn duivels ontbond. Het Colombiaanse nummer 10 controleerde een bal buiten de 16 met de borst en knalde vervolgens prinsheerlijk in een tijd binnen. De winger van AS Monaco solliciteerde meteen naar de trofee voor mooiste doelpunt van het WK.

Na de achterstand moest Uruguay zijn egelstelling verlaten maar verder dan een vrije trap van Cavani kwam het niet. De tweede helft was amper 4 minuten oud toen Rodriguez zijn tweede van de avond scoorde. Hij reageerde alert op knap terug koppen van Cuadrado en scoorde zo zijn vijfde van het WK. Daarmee is de 22-jarige Colombiaan voorlopig alleen topschutter.

Iets voorbij het uur prikte Uruguay bijna tegen. Cristian Rodiguez, de linksbuiten van Atletico Madrid, haalde verwoestend uit maar Colombia-goalie David Espinosa had een knappe reflex in huis. De blauwhemden gingen in de laatste 30 minuten op zoek naar de aansluitingstreffer. Colombia, dat nu iets meer aan verdedigen dacht, hield de veilige marge van twee goals voorsprong echter zonder al te veel moeite vast. Alleen Cavani dreigde nog met een fraai schot.