Thor Hushovd stopt met wielrennen

Thor Hushovd heeft op een persconferentie in zijn thuisland bekendgemaakt dat hij na het WK in het Spaanse Ponferrada een punt zet achter zijn carrière. De 36-jarige Noor kreeg enkele weken geleden van zijn ploeg BMC te horen dat hij niet op een contractverlenging moest rekenen. Aanvankelijk ging zijn manager nog op zoek naar een nieuwe ploeg, maar Hushovd beslist nu zelf om met pensioen te gaan.

De ploegmaat van Philippe Gilbert rijdt al drie jaar voor BMC, maar de afgelopen jaren was zijn vorm zoek en voldeed hij niet meer aan de verwachtingen aan de verwachtingen. Hushovd, die de laatste jaren sukkelde met zijn gezondheid, besliste daarom om na het WK de fiets aan de haak te hangen. "Ik kan me niet langer motiveren om nog te koersen. Daarom is het beter dat ik er na dit seizoen mee stop", aldus de Noor.

Hushovd is een grote naam in het peloton en zal zonder twijfel gemist worden. Zijn palmares liegt er niet om. Hushovd werd in 2010 wereldkampioen op de weg in het Australische Geelong. In totaal boekte hij 43 profzeges in zijn carrière, waarvan tien ritten in de tour. In 2005 en 2009 veroverde hij bovendien de groene trui in de Tour de France. Maar ook in de klassiekers stond sterke Thor zijn mannetje. In 2006 won hij Gent-Wevelgem en in 2009 de Omloop Het Nieuwsblad.