Portugal redt de eer met een overwinning

Portugal verlaat de Wereldbeker voetbal met een 2-1 zege tegen Ghana. Ook de Ghanezen zijn uitgeschakeld. In de andere wedstrijd in groep G won Duitsland met 1-0 van de Verenigde Staten.

Portugal startte ook tegen Ghana met Cristiano Rolaldo in de basis. Pepe, geschorst tegen de Verenigde Staten, was er opnieuw bij. De Ghanese bondscoach Kwesi Appiah hertimmerde zijn elftal, nadat hij Kevin-Prince Boateng en Sulley Muntari om disciplinaire redenen uit de selectie zette.

Portugal kwam na een half uur op voorsprong. Het werd daarbij geholpen door John Boye. De Ghanese kapitein wou een voorzet wegwerken, maar zag hem ongelukkig in eigen doel verdwijnen. Niet veel later voorkwam doelman Fatau Dauda een dubbele achterstand door Ronaldo van zijn eerste doelpunt op dit WK te houden.

In de tweede periode was de zegehonger van de Ghanezen het grootst. Ze werden in de 57e minuut beloond. Asamoah Gyan kopte binnen en werd zo de Afrikaan die al het meest scoorde in de WK-geschiedenis. Hij was in Brazilië al goed voor twee doelpunten en bracht zijn totaal daarmee op zes (1 in 2006, 3 in 2010), één meer dan de vijf van de Kameroener Roger Milla in 1990 en 1994.

Tien minuten voor tijd was Ronaldo dan toch zijn doelpunt gegund. Doelman Dauda bokste de bal pardoes in de voeten van de sterspeler van Real Madrid en die knalde hard met links in doel. Drie minuten later was het bijna weer raak. Na een knappe combinatie met Miguel Veloso, had Ronaldo een uitstekende kans, maar hij vond Dauda op zijn weg.