Duitsland pakt groepswinst

Dankzij een 1-0 zege tegen de Verenigde Staten heeft Duitsland zich donderdagavond als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK in Brazilië. Ook de VS kwalificeren zich, want in de andere poulematch van groep G won Portugal met 2-1 van Ghana.

In de beginfase van de partij namen vooral de Duitsers het initiatief, met een paar dreigende kansen voor Thomas Müller en Benedikt Höwedes.

Tot een echt schot kwam het pas daarna via Mesut Özil, maar die besloot op VS-doelman Tim Howard. Voorts was de eerste helft eerder een saaie bedoening, wat de geruchten op een akkoordje (bij een gelijkspel waren beide landen zeker van de achtste finales) op de sociale media alleen maar deed aanzwellen.

Tien minuten na de rust opende Duitsland de score. Tim Howard kon de kopbal van Per Mertesacker nog uit zijn doelvak slaan, maar in de herneming knalde Thomas Müller alsnog binnen: 1-0. Müller is zo met vier doelpunten samen met de Braziliaan Neymar en de Argentijn Lionel Messi voorlopig gedeeld topschutter van het toernooi. Helemaal in het slot haalde Philippe Lahm nog een schot van Alejandro Bedoya van de lijn.

Het werd een nederlaag zonder erg voor de VS, want dankzij de Portugese 2-1 zege tegen Ghana mogen de Amerikanen als tweede in de poule naar de achtste finales. Daarin neemt Duitsland het op tegen de tweede uit groep H (met België, Rusland, Algerije en Zuid-Korea), de Amerikanen komen uit tegen de nummer een van die poule. Daarin worden de laatste partijen vanaf 22 uur gespeeld.