Mondragón in de geschiedenisboeken

De Colombiaanse doelman Faryd Mondragón mag zich sinds gisterenavond de oudste speler ooit op een WK noemen. Bij een 1-4 voorsprong tegen Japan gunde bondscoach José Pekerman zijn ouderdomsdeken nog een vijftal minuten speeltijd, zodat hij het twintig jaar oude record van Roger Milla kon verbreken.

Met 43 jaar en 2 dagen is Mondragón de oudste speler ooit in een WK-wedstrijd. Vijf minuten voor affluiten verving de ex-doelman van onder meer Galatasaray en FC Köln de Colombiaanse nummer één David Ospina. Mondragón debuteerde in 1993 onder de lat bij Los Cafeteros en behoorde tot de selectie voor het WK van 1994 en 1998. Hij keepte in totaal 56 wedstrijden voor Colombia.

Mondragón steekt op die manier Roger Milla voorbij als oudste speler op een WK. De Kameroense spits was ‘slechts’ 42 jaar en 40 dagen oud. Hij blijft wel de oudste doelpuntenmaker ooit op een WK-eindronde.

De top-5 van oudste spelers op een WK wordt vervolledigd door drie doelmannen. Het Noord-Ierse sluitstuk Pat Jennings was 41 jaar toen hij in op het WK 1986 in doel stond. De Engelsman Peter Shilton en de Italiaan Dino Zoff waren beide 40 jaar oud tijdens hun laatste WK-optreden. Zoff blijft wel de oudste speler ooit in een WK-finale. In 1982 werd hij wereldkampioen met de Azzurri.