Colombia wint ook derde wedstrijd

De Colombiaanse nationale ploeg heeft zich dinsdagavond dankzij een 1-4 zege tegen Japan in groep C als poulewinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK in Brazilië. Het team van bondscoach José Pekerman ontmoet zaterdag om 22 uur Belgische tijd Uruguay, het nummer twee van groep D.

Colombia kon aan de partij tegen Japan beginnen met zekerheid over zijn stek in de achtste finales, maar niet over groepswinst. Daarvoor hadden de Zuid-Amerikanen minstens een gelijkspel nodig. In de basiself van Japan was er plaats voor Manchester Unitedmiddenvelder Shinji Kagawa, die vorige donderdag tegen Griekenland (0-0) op de bank zat. Standardkeeper Eiji Kawashima behield zijn plek in doel. Na 16 minuten beging Yasuyuki Konno een penaltyfout op de doorgebroken Colombiaan Adrian Ramos. Juan Cuadrado schoot zijn land zonder twijfelen op 0-1. Luttele seconden voor de rust schilderde Keisuke Honda in extremis een voorzet op het hoofd van Shinji Okazaki, die kon gelijkmaken.

Bij rust viel Jackson Martinez in. Na een knappe pass van James Rodriguez, 10 minuten na rust, kon de spits vrij inschieten: 1-2 voor Colombia. De FC Porto-spits knalde zijn land nadien helemaal op rozen met de 1-3 na 77 minuten spelen. In minuut 90 maakte James Rodriguez de 1-4 vernedering nog vol. In de slotfase kreeg de 43-jarige doelman Faryd Mondragon nog speelminuten voor Colombia. Hij wordt zo de oudste speler ooit op de eindfase van een WK.