Prandelli stapt op bij Italiaanse bond

De bondscoach van Italië, Cesare Prandelli, heeft zijn conclusies getrokken na de vroege uitschakeling van zijn team. Op minder dan een uur na de nederlaag tegen Uruguay heeft hij zijn ontslag aangeboden bij de Italiaanse voetbalbond. Ook de bondsvoorzitter, Giancarlo Abete, stapt op.

Abete zou er bij Prandelli wel op hebben aangedrongen om zijn beslissing nog even in beraad te nemen. Prandelli stond sinds 2010 aan het hoofd van de ‘Squadra Azzurra’. Hij verraste de wereld door attractief voetbal te serveren en de finale van het EK 2012 te halen. Zijn werk werd ook in grote mate geapprecieerd, net voor het WK had hij zijn contract nog verlengd tot 2016. Maar door de uitschakeling komt er toch een einde aan zijn bondscoachschap.

“Het tactische plan werkte niet en ik neem alle verantwoordelijk daarvoor”, verklaart Prandelli. “Er was iets veranderd sinds ik mijn contract verlengde, ik weet niet waarom. Maar ik koos de tactiek en neem ontslag omdat die niet werkte. Mijn ontslag is onherroepelijk.”

Deze uitleg doet toch de wenkbrauwen fronsen. Uruguay kon pas net voor tijd scoren op een hoekschop. Diego Godin werkte de bal, met veel geluk, via zijn schouder in doel. Dit heeft op zich weinig met tactiek te maken.

Ook de Italiaanse bondsvoorziter, Giancarlo Abete, kondigde zijn vertrek aan. “Ik zou graag mijn ontslag willen aankondigen”, vertelde die aan de aanwezige persmeute. “Als we terug in Italië arriveren, zal ik een vergadering beleggen met de voetbalbond en hoop ik dat Prandelli zal terugkomen op zijn ontslag. Ik had mijn beslissing al genomen voor de wereldbeker.”

Hij hoopt dus nog om Prandelli te kunnen overtuigen om bondscoach te blijven. Maar uit die zijn reactie lijkt dat een moeilijke zaak te worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.