Eerste vrouwelijke coach neemt ontslag

Helena Costa wordt dan toch niet de eerste vrouwelijke trainer in één van de hoogste twee divisies van een Europese voetbalcompetitie. De 36-jarige Portugese had een akkoord met de Franse tweedeklasser Clermont, maar de voorzitter van die club meldde maandag dat het uiteindelijk niet doorgaat.

"Helena Costa heeft besloten er niet mee door te gaan", verklaarde Claude Michy. Een verklaring had de voorzitter er ook niet voor. "Het is een verrassend en plotseling besluit." Toen Clermont-Ferrand in mei aankondigde dat er een vrouwelijke trainer kwam, kreeg dat wereldwijd weerklank, tot op de pagina's van de New York Times toe. Onder andere FIFA-voorzitter Sepp Blatter bejubelde de aanstelling.

Dat "de Mourinho in jurk" in laatste instantie afzegt, dwarsboomt de onmiddellijke plannen van Clermont-Ferrand. Dinsdag staat de eerste training op het programma. De club had daarvoor op een massale persbelangstelling gerekend. Costa trainde eerder de jeugdteams van Benfica en de vrouwenelftallen van het Portugese Odivela, van Qatar en van Iran. Ze werkte ook al als scout voor Celtic Glasgow.