Mexico wint, maar eindigt tweede

Mexico heeft zich maandag gekwalificeerd voor de achtse finales van het WK voetbal. Op de derde en laatste speeldag in groep A wonnen de Mexicanen met 3-1 tegen Kroatië. Alle goals vielen in de laatste twintig minuten.

Bitsige eerste helft

In een felle en bij momenten bitse eerste helft was het meeste balbezit voor de Kroaten. De beste kansen waren echter voor Mexico. Hector Herrera zorgde na een kwartier voor het grootste gevaar. Hij knalde het leer van op 25 meter tegen de kruising. Bij de Kroaten stak onder meer ex-Club Brugge-speler Ivan Perisic enkele keren de neus aan het venster, maar echt doelgevaar creëren lukte niet.

Dol slotkwartier

Om zich te plaatsen moest Kroatië scoren, maar ook in de tweede helft was het Mexico dat voor het meeste gevaar zorgde. De ploeg van coach Miguel Herrera werd een strafschop ontnomen na duidelijk handspel van de Kroatische verdediger Srna. Het scoren leek niet te lukken, maar net voor het ingaan van het slotkwartier werd de Mexicaanse aanvalsdrift dan toch beloond in vijftien dolle minuten. Eerst scoorde aanvoerder Rafael Marquez op een hoekschop, daarna werkte Andres Guardado een uitgespeelde actie koel af, 2-0. Invaller Javier 'Chicharito' Hernandez kopte in minuut 82 de 3-0 binnen. Perisic redde vier minuten voor tijd de eer voor de Kroaten, die nog met tien verder moesten na rood voor Rebic.

Nederland

Mexico eindigt net als Brazilië, dat met 4-1 won van Kameroen, met 7 punten maar heeft een minder doelpuntensaldo en is daardoor tweede in groep A. Mexico treft in de achtste finales Nederland.