Nederland haalt 9 op 9

Nederland stoot als winnaar van groep B door naar de achtste finales op het WK voetbal in Brazilië. Oranje won vanavond op de derde en laatste speeldag in Sao Paulo met 2-0 tegen Chili. De Nederlanders behalen zo een 9 op 9, het maximum. Chili gaat als tweede, met 6 punten, door naar de tweede ronde.

Geen Van Persie en Vidal

Bondscoach Van Gaal kon maandag in de Arena Corinthians geen beroep doen op de geschorste Robin van Persie. Arjen Robben, net als Van Persie al goed voor drie doelpunten in Brazilië, startte wel en werd benoemd tot kapitein. Bij Chili kreeg de licht geblesseerde Juventusvedette Arturo Vidal rust.

Weinig gevaar

Beide ploegen begonnen vol overgave aan de wedstrijd, maar kwamen niet meteen tot scoren. De 63.000 toeschouwers kregen weinig kansen te zien. Alleen de Chileense middenvelder Gutierrez en Robben toonden zich voor de rust echt gevaarlijk.

Oranje feest

Een kwartier voor tijd brak de match pas echt open, met dank aan de Nederlandse invallers. Eerst was er Memphis Depay met een kanonschot, maar dat werd over geduwd door de Chileense doelman. Niet veel later was het wel raak. Leroy Fer scoorde met het hoofd op een stilstaande fase. Chili ging nog op zoek naar de gelijkmaker, maar de goal viel aan de overkant. In de blessuretijd tikte Depay de 2-0 binnen na een knappe run van Robben. Na het laatste fluitsignaal van de Gambiaanse ref kon het feest bij Oranje losbarsten.

Extra dagje rust

Door de groepswinst krijgt Nederland een dagje extra rust. Het speelt zijn volgende wedstrijd tegen het nummer 2 uit groep A, waar Brazilië, Mexico of Kroatië nog alle drie eerste kunnen worden. Chili mag het opnemen tegen de winnaar van die groep A.