Origi op lijstje met klinkende namen

Divock Origi staat vandaag in alle nationale en internationale dagbladen. De tienerspits bracht België gisteren in extremis voorbij Rusland en was daarmee de zevende jongste doelpuntenmaker ooit op een WK. Origi komt zo in een lijstje met klinkende namen terecht.

Pelé – 17 jaar 249 dagen

Edson Arantes do Nascimento, in een wereld van topspitsen beter bekend als Pelé, is tot op heden de enige die voor zijn achttiende verjaardag scoorde op een WK. Het Braziliaanse godenkind was amper 17 jaar en 249 dagen. Op het WK 1958 in Zweden kon de Zweedse doelman Kall Svensson zich in de finale vijfmaal omdraaien. Twee keer was Pelé de doelpuntenmaker. Hij zou dat in totaal op vier WK’s zijn.

Manuel Rosas – 18 jaar 93 dagen

Manuel ‘Chaquetas’ Rosas was 28 jaar lang de jongste doelpuntenmaker op de wereldbeker. De Mexicaan heeft wel meerdere pioniersrecords achter zijn naam staan. Zo was hij de eerste die op een WK vanaf de stip raak trof en de eerste die een owngoal scoorde. Hij was tevens de eerste die twee keer in één WK-wedstrijd raak trof. 

Michael Owen – 18 jaar 191 dagen

Bondscoach Glenn Hoddle nam Owen als tiener al mee naar het WK in Frankrijk. Owen was de jongste speler én doelpuntenmaker in het shirt van Engeland. De toenmalige Liverpool-spits scoorde tien minuten voor tijd de gelijkmaker tegen Roemenië, maar het elftal van Hoddle ging vlak nadien alsnog de boot in.

Dmitri Sychev – 18 jaar 222 dagen

Vier jaar na Owen nestelde de Rus Dmitri Sychev zich in de top vijf van jongste WK-doelschutters. In een teleurstellend WK voor de Russen was Sychev een lichtpunt. Hij was bij alle doelpunten betrokken en trof zelf eenmaal raak tegen de Rode Duivels.

Lionel Messi - 18 jaar 364 dagen

Nog voor hij een Gouden Bal of vier op zijn schouw mocht zetten, scoorde Messi al op een WK. Een ontketenend Argentinië trof in 2006 zes keer raak tegen WK-debutant Servië & Montenegro. Messi kwam een kwartier voor tijd Maxi Rodriguez vervangen en scoorde het slotdoelpunt.

Aleksandar Tirnanic - 19 jaar 65 dagen

De Joegoslavische winger was de eerste tiener die scoorde op een wereldbeker. In 1930 zette hij Joegoslavië op weg naar een eerste WK-overwinning, tegen Brazilië. Zijn record hield amper vijf dagen stand: het werd verbroken door de Mexicaan Manuel Rosas.