Origi schiet België naar tweede ronde

De Rode Duivels hebben hun tweede partij op het WK voetbal nipt gewonnen van Rusland, het werd 1-0. De ingevallen Divock Origi scoorde in de 88e minuut in het mythische Maracanastadion in Rio de Janeiro en bezorgde de Belgen zo een ticket voor de tweede ronde.

Gretige Mertens

Een bomvol Maracana zag de Belgen de beste start nemen, maar na twaalf minuten moest Courtois wel attent reageren op een schot van Fayzulin. De reactie van de Duivels volgde echter meteen. Na een rush van De Bruyne belandde het leer bij Mertens, diens voorzet werd net afgeblokt. Vijf minuten later trapte diezelfde Mertens na een individuele actie naast de kooi van Akinfeev. De Napoli-aanvaller was duidelijk de gretigste man op het veld.

Ontsnapt aan een penalty

Aan de overzijde kon de bal misschien wel op de stip na een contact tussen Alderweireld en Kanunnikov, maar ref Brych floot geen penalty. Kanunnikov probeerde het even later van ver, maar dat kon Thibaut Courtois niet verontrusten. Op het halfuur moest Wilmots een eerste keer ingrijpen toen Vermaelen na een spurt naar de knie greep, een blessure die hij al opliep tijdens de opwarming. Vertonghen was zijn vervanger. Het gevaar bij de Duivels bleef vanop rechts komen en Mertens bleek een ware gesel voor de Russische defensie. Na een zoveelste knappe actie redde Akinfeev de Russische meubelen. Vlak voor de rust had Kokorin altijd moeten scoren, maar zijn kopbal zeilde naast.

Kwade Lukaku

Rusland begon het sterkst aan de tweede helft, zonder daarbij echt voor gevaar te zorgen. Wilmots greep in en verving een opnieuw bleke Lukaku nog voor het uur door Origi. 'Big Rom' was duidelijk not amused en weigerde de hand van de bondscoach.

Daar zijn Hazard en Origi

Het spelpeil verwaterde en de Belgen kregen het moeilijk om de bal in de ploeg te houden. Wilmots voerde een kwartier voor tijd dan maar zijn derde wissel door, Mirallas verving Mertens. Zes minuten voor tijd waren de Rode Duivels er erg dicht bij. Een vrije trap van Mirallas dwarrelde tegen de paal. België ging door op zijn elan en in minuut 88 was het raak: Hazard met de actie op links en Origi trapte zijn voorzet hoog en droog tegen de netten.

Door naar de tweede ronde

België heeft door deze tweede overwinning  zes op zes en is al zeker van en plaats in de tweede ronde. Later op de dag spelen ook Zuid-Korea en Algerije hun tweede duel in groep H. Eindigt die partij op een gelijkspel, zijn de Duivels meteen ook groepswinnaar. Op 26 juni speelt België zijn laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea.