VS in slotfase voorbij Ghana

De Verenigde Staten hebben maandag op de eerste speeldag in groep G op het WK in Brazilië ietwat verrassend met 1-2 gewonnen van Ghana. Clint Dempsey trof na 29 seconden raak en scoorde zo in de Arena das Dunas in Natal het op vier na snelste WK-doelpunt aller tijden. Een doelpunt van André Ayew leek Ghana na 82 minuten een verdiend punt te bezorgen, maar daar besliste invaller John Brooks even later anders over.

Scheidsrechter Jonas Eriksson had de wedstrijd nog maar pas op gang gefloten, toen Clint Dempsey doorheen de Ghanese verdediging slalomde en de 0-1 na 29 seconden op het scorebord zette. Ghana, nochtans kwartfinalist op het vorige WK, kon amper een vuist maken en was vooral in de opbouw te slordig om de Amerikanen te verontrusten. De wedstrijd leek dan ook op 0-1 af te stevenen, maar dat was buiten André Ayew gerekend. De spits van Olympique Marseille haalde hard uit en de Amerikaanse goalie Tim Howard was met nog acht minuten op de klok voor de eerste keer geklopt (1-1). Bij de eerstvolgende hoekschop zetten de Amerikanen meteen orde op zaken. Invaller Brooks kopte hard voorbij Kwarasey en bezorgde zijn land zo toch nog de overwinning.

Dankzij de zege hebben de Amerikanen hun revanche op Ghana eindelijk te pakken. Beide landen stonden al tegenover mekaar op de WK-eindrondes van 2006 en 2010, maar telkens trok Ghana aan het langste eind. In 2006 haalden de Afrikanen het met 2-1 in de groepsfase, vier jaar geleden bleken de Ghanezen in de achtste finales te sterk. Bovendien doen de Verenigde Staten in groep G een uitstekende zaak. Na de eerste speeldag staan Duitsland en de Verenigde Staten met drie punten aan de leiding, Ghana en Portugal zijn nog puntenloos. Op de tweede speeldag neemt Ghana het op tegen Duitsland (21 juni) en moet Portugal vol aan de bak tegen de VS (23 juni).