Flits van Messi volstaat

Tweevoudig wereldkampioen Argentinië heeft zondag de openingswedstrijd in groep F op het WK in Brazilië met 2-1 gewonnen van Bosnië-Herzegovina. Een owngoal van Sead Kolasinac en een treffer van Lionel Messi zetten de Argentijnen op rozen, invaller Vedad Ibisevic kon pas vijf minuten voor affluiten tegenscoren voor Bosnië. 

In de eerste WK-wedstrijd in het mythische Maracanastadion in Rio de Janeiro sinds Maracanazo, de WK-finale van 1950 waarin Brazilië verloor van Uruguay en zo het land met een trauma opzadelde, kon WK-debutant Bosnië-Herzegovina geen slechtere start nemen. Een vrije trap van Messi werd door Rojo nog licht aangeraakt en kwam zo tegen Kolasinac aan, die het leer in eigen doel devieerde (1-0). Wie dacht dat de Argentijnen daarna de show zouden verzorgen, kwam bedrogen uit. De Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella had zijn troepen immers met vijf verdedigers de wei ingestuurd, waardoor ze op het middenveld telkens een man tekort kwamen tegen de vinnige Bosniërs, die met Edin Dzeko in de spits constant op de loer lagen. 'La Albiceleste', met Messi als een schim van zichzelf, kon geen enkele kans meer bij mekaar voetballen en doelman Sergio Romero moest twee keer de meubelen redden voor zijn landgenoten. Sabella stuurde tijdens de rust bij en liet verdediger Hugo Campagnaro in de kleedkamers voor Fernando Gago, die als buffer op het middenveld aan de bak moest om Javier Mascherano bij te staan.

Gonzalo Higuain kwam de onzichtbare Maxi Rodriguez vervangen en moest het aanvallende compartiment versterken. Aanvankelijk leverde het geschuif amper iets op, maar gaandeweg knokten de Argentijnen zich toch terug in de wedstrijd en rolde de tango eindelijk eens van de tribunes in het Maracanastadion. Ook Messi kwam beter in de wedstrijd en ontbond na 65 minuten eindelijk zijn duivels. Na een actie op rechts sneed hij naar binnen om vervolgens met links in de verste hoek Begovic kansloos te kloppen (2-0). Voor Messi pas zijn tweede doelpunt ooit op een WK-eindronde. Bij Bosnië werd er met Ibisevic nog een nieuwe aanvallende kracht in de strijd gegooid. Vijf minuten voor affluiten lukte Ibisevic nog de aansluitingstreffer (2-1), maar verder kwamen de Bosniërs niet meer. In de tweede wedstrijd in groep F neemt het nietige Iran het maandagavond (21u Belgische tijd) in Curitiba op tegen Africa Cup-winnaar Nigeria.