Beckenbauer blijft weg van het WK

De Duitse ex-libero en erevoorzitter van Bayern Munchen, Franz Beckenbauer, heeft besloten om niet af te reizen naar Brazilië om er het WK bij te wonen. Die beslissing heeft hij genomen nadat hij gisteren een schorsing van 90 dagen kreeg opgelegd door de FIFA.

In 1974 werd hij in eigen land als aanvoerder wereldkampioen met Duitsland. De man die op het WK 2006 nog een persoonlijke helikopter had om van wedstrijd naar wedstrijd te vliegen, zal er dus niet bij zijn in Brazilië. "Ik zie af van mijn intentie om naar het WK te gaan. Ik ga ervan uit dat ik niet meer welkom ben bij de FIFA", verklaarde de 68-jarige Beckenbauer aan de Duitse krant BILD.

Der Kaiser voelt zich niet meer welkom, omdat hij van de FIFA gedurende 90 dagen geen voetbalgerelateerde voetbalactiviteit mag uitvoeren. De sanctie kwam er nadat hij weigerde samen te werken met een onderzoek van het ethisch comité van de FIFA. In dat onderzoek antwoordde Beckenbauer niet op de vragen van Michael J. Garcia, hoofd van de onderzoekskamer, over de corruptieaantijgingen betreffende de toekenningen van de WK's 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. De Duitser was indertijd betrokken bij die verkiezingen. De sanctie van de FIFA heeft hem nu doen besluiten om weg te blijven uit Brazilië. Normaal zou hij naar het WK gaan om er de halve finales en de finale bij te wonen.