7,2 miljoen oranjefans zien zege

Bijna 7,2 miljoen Nederlanders hebben gezien hoe het Nederlands elftal met 1-5 van Spanje won op het WK voetbal in Brazilië. De telecombedrijven zagen het telefoon- en dataverkeer pieken tijdens de wedstrijd van Oranje.

Piek

Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er 7,5 miljoen mensen naar de nabeschouwing van de wedstrijd. Daarmee werd dat programma het best bekeken, en niet de wedstrijd zelf.  De telecombedrijven van Nederland zagen flinke pieken in het telefoon- en dataverkeer tijdens de wedstrijd. Om 22.08 uur bijvoorbeeld kon KPN aan een piek in het dataverkeer zien dat Arjen Robben de 2-1 maakte. "Mensen vinden het belangrijk om emotie met elkaar te delen. De smartphone is het middel daarvoor", aldus KPN. Ook Vodafone merkte dat, zeker aan het einde van de wedstrijd.

Kortingen

Verschillende Nederlandse winkeliers zullen gemengde gevoelens overhouden aan de eclatante zege. Sommige winkels en winkelketens beloofden korting per doelpunt en dat liep met 5 goals aardig op.  In Spanje geen gemengd gevoel. Spaanse media vonden de uitslag "erger dan de ergst denkbare nachtmerrie" en "belachelijk". Het Spaanse elftal werd direct na de wedstrijd uitgemaakt voor "een lappenpop", "slechter kan bijna niet" schreven kranten. 

"Wat een helden"

Nederlandse media jubelden daarentegen. In de nacht van vrijdag op zaterdag verschenen al juichende teksten op het internet, zaterdagmorgen openden de kranten met gelukzalige koppen zoals 'Wat een helden! ' (AD), 'Droomstart Oranje' (Volkskrant), 'Oranje verrast vriend en vijand' (Trouw) en 'Vliegende start' (Telegraaf).