Wie is omstreden Japanse ref?

Yuichi Nishimura, de Japanse scheidsrechter die gisteren de openingswedstrijd van het WK voetbal floot, is overal kop van jut. Reden: Hij kende gastland Brazilië onterecht een strafschop toe. Overal ter wereld berichten nieuwsredacties over zijn flater, op de sociale media wordt hij meedogenloos neergesabeld.

Meermaals in de prijzen

Toch had Nishimura (42) tot gisteren een prima reputatie. In 2009 en 2010 verkoos Japan hem tot beste scheidsrechter van het land. Twee jaar geleden kreeg hij zelfs de prijs voor beste scheidsrechter van Azië. In de finale van het vorige WK, in 2010 in Zuid-Afrika, mocht Nishimura als vierde official opdraven. Een beloning voor een sterk tornooi. Voor de aftrap van Brazilië-Kroatië had Nishimura 91 internationale wedstrijden op zijn palmares. Een man met ervaring dus.

Incident op Africa Cup

Toch liep het eerder al eens mis voor de Japanner. In 2008 leidde hij de verhitte kwartfinale tussen Egypte en Angola op de Africa Cup. Nishimura verloor de controle over de wedstrijd en werd na een omstreden beslissing aangevallen door Angolese spelers. Vreemd genoeg durfde Nishimura hen niet te bestraffen met rode kaarten. Na de wedstrijd greep de organisatie van de Africa Cup in: Nishimura mocht zijn koffers pakken. De hele Angolese nationale ploeg werd voor vijf jaar geschorst voor het incident.