Blatter krijgt de wind van voren

Als het van Michael Van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond KNVB, afhangt is Sepp Blatter volgend jaar geen voorzitter meer van de wereldvoetbalbond FIFA. Op een UEFA-congres in de Braziliaanse stad Sao Paulo vroeg Van Praag openlijk of Blatter zich in 2015 geen kandidaat meer zou stellen voor de voorzittersverkiezing.

De 78-jarige Blatter gaat in 2015 volop voor een nieuwe ambtstermijn als FIFA-voorzitter, waardoor hij nog minstens tot 2019 in het zadel zou zitten. Maar de Europese voetbalfederatie (UEFA) is duidelijk niet voor dat idee te vinden, zo bleek dinsdag op het congres. Blatter had namelijk beloofd dat hij in 2015 zou stoppen als voorzitter van de FIFA, maar komt nu plots terug op die beslissing.

De laatste tijd wordt Blatter steeds vaker gelinkt aan corruptieverhalen, vooral rond de toekenning van het WK van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. De uitlatingen van de Nederlandse bondsvoorzitter Michael Van Praag komen dus niet als een verrassing. Toch bleef de kritiek op Blatter en op de FIFA nog lang uit. "Dit is geen persoonlijke aanval, maar het volstaat om te kijken naar de reputatie die de FIFA de voorbije jaren heeft opgebouwd. De mensen linken de FIFA aan corruptie en omkoping. Uw organisatie heeft een voorzitter, en dus bent u als voorzitter verantwoordelijk voor dat imago", richtte de Nederlander zich rechtstreeks tot Blatter.

De vele uitlatingen waarmee de FIFA-voorzitter zichzelf tegenspreekt doen zijn imago ook geen goed. Vorige week gaf hij nog toe dat het WK 2022 in Qatar een slechte keuze was, maar eergisteren zei Blatter dan weer dat de kritiek tegenover Qatar van racistische aard is. Zijn geloofwaardigheid slinkt zo met de dag.

Binnen de UEFA schuilen verschillende potentiële opvolgers voor Blatter. Zo is er uiteraard UEFA-voorzitter Michel Platini. Maar die zou er nog niet uit zijn of hij zich wel kandidaat wil stellen. Ook Michael Van Praag zelf, en de Duitse voetbalvoorzitter Wolfgang Niersbach, zouden in aanmerking komen voor een kandidatuur. "Maar Platini is onze kandidaat bij uitstek", zegt Van Praag. "We verwachten een keuze van hem tegen het begin van september. Als Platini beslist om het niet te proberen, zullen alle Europese landen samen moeten beslissen welke kandidaat het meest geschikt zou zijn." Platini zelf gaf dinsdag op het congres geen commentaar.