Sony wil onderzoek naar WK 2022

De Japanse elektronicagigant Sony, officiële sponsor van het WK voetbal, heeft aan de Wereldvoetbalbond FIFA gevraagd een onderzoek op te starten naar de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Dat maakten Britse media vandaag bekend.

De toewijzing van het WK 2022 ligt al maandenlang onder vuur en nu wil ook sponsor Sony duidelijkheid over de kwestie. Vorige week meldde de Britse krant Sunday Times dat het documenten in handen heeft waaruit blijkt dat voormalig FIFA-bestuurslid Mohamed Bin Hammam zo'n vijf miljoen aan steekpenningen uitdeelde aan andere FIFA-leden om het WK naar zijn land te halen. Momenteel onderzoekt de FIFA dan ook de toewijzingen van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar. Het rapport over hierover wordt hoogstwaarschijnlijk na het WK in Brazilië bekend gemaakt.

Mochten er in het onderzoek onregelmatigheden aan het licht komen dan willen FIFA-vicevoorzitter Jim Boyce en UEFA-voorzitter Michel Platini opnieuw laten stemmen over de toewijzingen van de WK's 2018 en 2022. De Australische voetbalbond liet weten in dat geval opnieuw kandidaat te willen zijn voor de organisatie van het WK 2022. Bij de stemming, op 2 december 2010 in Zürich, waren naast Qatar en Australië, ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kandidaat voor het WK 2022.