"Zwitserland kan grote ploegen aan"

Zwitserland staat momenteel 6de op de FIFA ranking, het 3de Europese land op de lijst. Op de grote toernooien zijn de resultaten evenwel steeds uitgebleven “Als je kijkt naar de grootte van onze bevolking, denk ik dat Zwitserland uitstekend werk doet en een indrukwekkende poel van talent heeft. Op dat vlak zitten we niet ver van de toplanden af”, zegt Zwitsers international Stephan Lichtsteiner in een interview op EUFA.com.

Tegen kleinere landen is de Zwitserse nationale ploeg nog niet constant genoeg. “Zwitserland kan het elke grote ploeg echt moeilijk maken. Maar tegelijkertijd denken de kleinere landen dat ze een kans maken tegen ons”, aldus Lichtsteiner. De resultaten zijn nog te wisselvallig en dat wordt bevestigd door hun uitslagen van het afgelopen jaar. Zo wonnen de Zwitsers tegen Brazilië met 0-1 in augustus, maar speelden ze wel 0-0 gelijk tegen Cyprus in maart 2013 of verloren ze in november met 2-1 van Zuid-Korea.

In 2010 gingen de Zwitsers er op het WK in Zuid-Afrika in de eerste ronde uit. Dat was best verrassend aangezien ze hun eerste groepswedstrijd met 1-0 wonnen van Spanje, dat uiteindelijk wereldkampioen werd. In de volgende groepswedstrijden verloor het Zwitsers elftal van Chili en speelde het gelijk tegen Honduras. “Ondertussen zijn de spelers een stuk volwassener en hebben ze een pak meer ervaring. Bovendien zitten er enkele jonge talenten in de groep en die tillen het niveau naar omhoog”, vertelt de verdediger van Juventus. “Dit jaar gaan we er alles aan doen om de tweede ronde te halen. Dat is ons doel, want na de groepsfase is alles mogelijk. Ik hoop dat wij de verrassing van het WK zullen worden.”

Zwitserland zit in groep E met Frankrijk, Ecuador en Honduras. Op 15 juni speelt het zijn eerste groepswedstrijd tegen Ecuador.