Debuut Bossut en Januzaj is ongeldig

De FIFA heeft de oefeninterland tussen België en Luxemburg ongeldig verklaard. Marc Wilmots wisselde tijdens die wedstrijd zeven spelers, terwijl zes vervangingen het absolute maximum in officiële oefenwedstrijden is. De wereldvoetbalbond degradeert de partij daarom tot trainingsmatch, waardoor de hattrick van Romelu Lukaku en het debuut van Sammy Bossut en Adnan Januzaj in de Cristal Arena niet geldig is.

De bondscoach stuurde na de rust Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Defour, Chadli, Januzaj en Origi de Genkse grasmat op. In kwalificatie-interlands zijn er slechts drie wissels toegestaan, in officiële interlands zes. Hoewel er met de Luxemburgse voetbalfederatie een akkoord was over een groter aantal wissels, haalde Wilmots volgens de regels van de FIFA een speler te veel naar de kant.

De Rode Duivels wonnen de wedstrijd met 5-1, maar door de beslissing van de FIFA verliezen ze tien punten op de wereldranking. De Duivels behouden wel hun plaats op de ranking, die vrijdag bekendgemaakt wordt. De ongeldigverklaring betekent ook slecht nieuws voor de statistieken van Romelu Lukaku. De aanvaller scoorde drie goals en zag zijn doelpuntenaantal stijgen tot acht stuks. Tegen Zweden scoorde hij zijn negende in het nationale shirt, maar de aanvaller ziet dat aantal nu tot zes teruggebracht worden.

Ook het debuut van Sammy Bossut en Adnan Januzaj is hierdoor ongeldig. Bossut mag wel als derde doelman mee naar Brazilië, maar het is lang niet zeker of hij daar in actie komt. Januzaj zal er wellicht speelminuten krijgen en zijn debuut kunnen herbeleven.