Quintana legt Giro in definitieve plooi

Nario Quintana heeft zijn tweede zege in deze Ronde van Italië geboekt. Tijdens de klimtijdrit naar de Cima Grappa, wist hij het snelst naar boven te rijden. Hij verstevigt hierdoor zijn leidersplaats en heeft nu al meer dan drie minuten voorsprong op Rigoberto Uran. De Italiaanse revelatie Fabio Aru finishte vandaag tweede. Onze landgenoot Tim Wellens werd knap negende.

De renners moesten vandaag 26, 8 kilometer tegen de klok rijden. Na een korte aanloop moesten ze de Monte Grappa bedwingen, een zeer zware helling met stijgingspercentages tot veertien procent.

Tim Wellens zette een bijzonder goede prestatie neer. Het Belgische klimtalent klaarde de klus in1:09'37" en bleef hiermee lang aan de leiding staan. Maar toen de grote kanonnen eraan kwamen, was zijn rijk uit. Hij werd uiteindelijk negende op 4 minuten van de winnaar.

Van de klassementsmannen begon Rigoberto Uran het beste, bij het eerste tussenpunt zette hij de snelste tijd neer. Dat was echter nog op het vlakke stuk, bergop moest hij de beste klimmers laten voorgaan. Dat zijn in deze editie Aru en Quintana. Zij vochten een verbeten strijd uit voor de dagzege. Uiteindelijk haalde Quintana het met zestien seconden.

Morgen volgt nog de laatste zware rit naar de Monte Zoncolan. Maar de voorsprong van Quintana is al zo groot dat enkel een inzinking of een valpartij hem van de eindzege kunnen houden.