Buffon evenaart record met vijfde WK

Gianluigi Buffon voegt in Brazilië een indrukwekkende statistiek aan zijn carrière toe. De Italiaanse doelman zit al voor de vijfde keer in de selectie op een WK-eindronde en evenaart daarmee het record van Antonio Carbajal en Lothar Matthäus.

Buffon debuteerde in 1997 onder toenmalig bondscoach Cesare Maldini. In een cruciaal duel in en tegen Rusland stapte eerste doelman Gianluca Pagliuca na een halfuur hinkend naar de kant, waardoor Buffon in het koude noorden onder de lat moest. In de sneeuw keepte Buffon met lef, maar erg volwassen, en hield zijn land met enkele belangrijke saves op 1-1. Italië bedankte Buffon, onthield zijn naam, en klopte in de terugwedstrijd op Napolitaanse bodem de Russen met het kleinste verschil.

Op het EK 2000 hield toenmalig Fiorentina-doelman Francesco Toldo hem nog uit het doel, maar op het WK 2002 veroverde Buffon een plek onder de lat. Ook in Duitsland, waar de Azzurri in 2006 de wereldtitel pakten, keepte de Juventus-goalie elke wedstrijd. Het WK 2010 draaide voor de Italianen uit op een fiasco. In een haalbare poule met Paraguay, Slovakije en Nieuw-Zeeland eindigde Buffon met Italië roemloos laatste.

De 36-jarige Buffon is in Brazilië toe aan zijn vijfde WK. Slechts twee anderen deden hem dat voor. De Mexicaanse doelman Antonio Carbajal maakte zijn WK-debuut in 1950 en stond in 1966 nog steeds onder de lat. Lothar Matthäus speelde in 1982 zijn eerste WK-wedstrijden voor West-Duitsland en zwaaide pas na het WK 1998 af bij die Mannschaft. Als Buffon doorgaat tot 2018 kan hij in Rusland op zijn 40ste het record verbreken.