"Belgen zelfde niveau als Argentijnen"

Na de stage in Genk, zetten de Rode Duivels zetten hun voorbereiding op het WK verder in Zweden. Een aandachtige toeschouwer op de eerste training was Pär Zetterberg. Hij maakte bij de RTBF een analyse van de Belgen.

“Ze hebben een uitzonderlijke kwalificatiecampagne achter de rug”, begint Zetterberg. “Niet alleen het behaald aantal punten maar ook de speelwijze waren indrukwekkend. Ze spelen allemaal bij grote Europese clubs en ze doen het daar erg goed. Het is een grote ploeg in wording. Ik zeg wel in wording, want deze ploeg heeft op een groot toernooi nog niets bewezen. Pas als ze in Brazilië een goed resultaat weten te behalen, kunnen we zeggen dat het één van de beste generaties is.”

Enkele maanden geleden werd in de Zweedse pers nog geopperd dat de Duivels één van de grote outsiders zijn voor de titel. Denken ze in Zweden echt dat de Belgen het WK kunnen winnen? “Als je speler per speler bekijkt, dan bestaat de mogelijkheid”, aldus Zetterberg. “De  Zweden zijn echt onder de indruk van jullie nationale ploeg. Ze vragen zich af hoe zo een klein land zoveel goede spelers op hetzelfde moment kan voortbrengen. Ik zeg dan dat dit het resultaat is van vele jaren werk. Het is heus geen mirakel. Over heel het land leveren de clubs goed werk.”

Ondanks het gebrek aan ervaring denkt de oud-speler van Anderlecht dat de Duivels het ver kunnen schoppen in Brazilië. “Eerst moeten ze de eerste ronde zien te overleven”, zegt Zetterberg “Vervolgens kunnen ze Portugal tegenkomen. Volgens mij kunnen de Rode Duivels Portugal zeker verslaan, maar veel hangt af van vorm van de dag, blessures en schorsingen.”

“Brazilië en Duitsland zijn mijn favorieten voor de eindzege. Ik plaats de Belgen hier net onder, op hetzelfde niveau als de Argentijnen.”

Zondag spelen de Rode Duivels hun tweede voorbereidingswedstrijd tegen Zweden. Zetterberg verwacht een gemotiveerde Zweedse ploeg en geeft al een paar tips. “De Belgen moeten maar één man in de gaten houden: Zlatan. Zlatan is gewoon onze nationale ploeg. Als hij in goede doen is, kan hij een match in zijn eentje beslissen. Heeft zij een slechte dag, dan ziet Zweden af. Maar het is hun laatste match van het seizoen, dus ik denk dat ze erop gebrand zijn om een goede prestatie neer te zetten”, besluit Zetterberg.