Aru verrast in de Giro

Fabio Aru heeft de vijftiende etappe in de Giro op zijn naam geschreven. Op de slotklim, de Plan di Montecampio, kwam hij als eerste boven. Rigoberto Uran zat even in moeilijkheden, maar wist zijn roze trui toch met succes te verdedigen. De tweede in de stand, Cadel Evans, moest wel tijd prijsgeven.

Twaalf renners beproefden hun geluk in een vroege vlucht. De bekendste namen die mee waren geglipt waren Damiano Cunego (Lampre), Adam Hansen (Lotto-Belisol), Simon Geschke (Giant) en Luca Paolini. Hun maximale voorsprong bedroeg 8 minuten.

De renners van onder meer Nero-Sottoli zorgden ervoor dat deze voorsprong aan de voet van de slotklim was teruggelopen tot 2 minuten. De favorieten hielden zich in het begin van de klim gedeisd, maar op vijf kilometer van de finish ontplofte de boel.

Pierre Rolland was de eerste die het probeerde. Hij slaagde erin om de leiding te nemen, maar hij moest al snel het gezelschap dulden van Fabio Aru. Die ontsnapte uit de groep der favorieten met Uran in zijn wiel. Die had zichzelf echter overschat en moest lossen. Quintana slaagde er wel in om de oversteek te maken zodat drie renners aan de leiding reden.

Opnieuw wist Aru uit te breken en hij behield zijn voorsprong tot aan de streep. Quintana eindigede op 21 seconden en loopt zo ongeveer een halve minuut in op Uran. Die verstevigt wel zijn leidersplaats, want naaste belager Cadel Evans eindigde op 1’13” van de winnaar.