Battaglin heeft opnieuw Giro-rit beet

De Italiaan Enrico Battaglin (Bardiani) heeft net als vorig jaar een rit in de Giro op zijn naam geschreven. Hij won een zware bergrit, waarin de renners drie beklimmingen voorgeschoteld kregen. De verschillen tussen de toppers bleven beperkt.   

De veertiende etappe kwam aan op de Oropa, een helling waar Marco Pantani vijftien jaar geleden en memorabele zege boekte na een indrukwekkende inhaalrace. Een groep van 20 vluchters probeerden om in zijn voetsporen te treden, onder hen Tim Wellens (Lotto-Belisol) en Julien Vermote (OP-QS).

Wellens wist vandaag heel wat punten voor het bergklassement te verzamelen, maar in de finale schoot hij tekort.

Albert Timmer leek lange tijd op weg naar de zege, maar hij begaf in de slotkilometer. Die werd aangevat door Dario Cataldo en Jarlinson Pantano. Zij dachten onder elkaar uit te maken wie de rit ging winnen, maar dat was buiten Battaglin gerekend.

Hij kwam in de slotmeters voorin aansluiten, en vloerde Cataldo en Pantano in de sprint. Het is voor Battaglin de tweede overwinning in de ronde van Italië, vorig jaar won hij ook al een rit.

Uran moest vandaag wat van zijn voorsprong prijsgeven, zowel Quintana als Pozzovivo konden een kleine halve minuut goedmaken. Morgen volgt er terug een aankomst bergop.