Aragonés op shirts van Atlético Madrid

Atlético Madrid wil zaterdagavond het seizoen bekronen met de Champions League. Kapitein Gabi hoopt de beker met de grote oren voor het eerst in de clubgeschiedenis de lucht te mogen steken. Exact veertig jaar geleden speelden de Madrilenen de eerste en tot op heden enige Europacup 1-finale. Toenmalig kapitein was de inmiddels overleden ex-coach  Luis Aragonés.

Los Colchoneros kregen in 1974 Bayern München voor de kiezen in het Koning Boudewijnstadion. Onder leiding van Udo Lattek, de meest succesvolle Duitse coach ooit, groeide Bayern in de jaren 70 uit tot de beste club van Europa. De Europacupfinale in 1974 was al de derde op rij voor der Rekordmeister.

Het Beierse sterrenteam, met onder andere Paul Breitner, Franz Beckenbauer, Gerd Müller en Uli Hoeneß in de rangen had die avond zijn handen vol met de Spanjaarden. Vijf minuten voor tijd bracht een doelpunt van Aragonés de Madrilenen in extase, maar een Beiers slotoffensief leidde alsnog tot de gelijkmaker.

Twee dagen later hadden de Madrilenen geen antwoord meer op de powerplay van de fysiek sterke Duitsers. De replay werd een nachtmerrie voor toenmalig doelman Manuel Reina, vader van huidig Napoli-keeper Pepe Reina. Hoeneß en Müller scoorden elk twee keer en zorgden zo voor zware 0-4 eindcijfers.

Vlak na de verloren finale hing Aragonés zjin voetbalschoenen aan de haak. Hij is tot op heden nog steeds all-time topschutter van los Rojiblancos. Om het clubicoon te eren zullen de spelers van Atlético zaterdag aantreden met zijn naam in de kraag.