Wie zijn de favorieten in Parijs?

Op zaterdag 24 mei gaat Roland Garros van start. Wie zijn de favorieten op de tweede Grand Slam van het jaar en wat mogen we van de Belgen verwachten?

Bij de vrouwen is er één overduidelijke favoriete: Serena Williams. Ze dicteert momenteel de wet in het vrouwentennis en heeft haar zinnen nu ook op Roland Garros gezet. Een week geleden won ze nog vlot het voorbereidingstoernooi van Rome. Enkel Ana Ivanovic kon haar toen in de halve finale een set afsnoepen. Serena is veruit de regelmatigste in het vrouwencircuit en die regelmaat is wat ontbreekt bij de tegenstand. Ze lijkt dus helemaal klaar om voor de derde keer en net als vorig jaar Roland Garros te winnen.

De enige vrouwen die Serena Williams misschien kunnen bedreigen lijken Na Li en Maria Sharapova. Twee weken geleden won Sharapova nog het voorbereidingstoernooi van Madrid door in de finale het opkomende talent Simona Halep te kloppen in drie sets.

Bij de mannen zijn er twee uitgesproken favorieten: de nummers 1 en 2 van de wereld, Rafael Nadal en Novak Djokovic. Die laatste beschikt momenteel over een mentaal voordeel nadat hij vorige week Nadal in drie sets versloeg op het drukbezette graveltoernooi van Rome. Djokovic won bovendien de laatste vier onderlinge duels tussen hem en de Spanjaard. Maar als 'mister Roland Garros' kan Nadal in Parijs altijd iets meer. Als hij de eerste week goed door komt kan hij groeien in het toernooi en is hij in staat om al zijn negende (!) titel te pakken in Parijs.

De outsiders bij de mannen zijn de Zwitsers Stanislas Wawrinka en Roger Federer. Al heeft die laatste geen ideale voorbereiding achter de rug nu hij net opnieuw papa is geworden van een tweeling. Waarschijnlijk heeft Federer eerder zijn zinnen gezet op zijn geliefde Wimbledon. En ook Andy Murray lijkt zich meer te focussen op het verdedigen van zijn Wimbledontitel.

De Belgen

Vier Belgen zijn zeker van een plaatsje op de hoofdtabel van Roland Garros: David Goffin, Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck en Yanina Wickmayer. Als één van hen de tweede week haalt, zou dat al een enorm succes zijn. Voor Wickmayer wordt het bovendien een zoveelste nieuwe start, want ze neemt voor het eerst Carl Maes mee als coach. Als Kimmer Coppejans morgen in de derde ronde van de kwalificaties overleeft plaatst hij zich ook voor de hoofdtabel en staan de Belgen met vijf aan de start van Roland Garros.