Brussel wil hommage aan Merckx

Brussel gaat zich kandidaat stellen om de tourstart van 2019 te organiseren. Dit jaartal is niet toevallig gekozen, het is dan namelijk 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste touroverwinning behaalde.

"Het zou een fantastisch eerbetoon zijn aan onze grootste sportman", zegt schepen Alain Courtois in Het Nieuwsblad. "We hopen dat Eddy het startschot kan geven vanop het balkon van het stadhuis. Zo willen we het beeld oproepen van Eddy Merckx die in 1969 als eerste een mensenmassa toewuifde op de Grote Markt."

Vorige week is Courtois samen met Merckx zelf, die ook het peterschap van het project op zich nam, naar Parijs afgezakt om het idee voor te leggen aan Tourbaas Christian Prudhomme. "Hij reageerde aangenaam verrast", aldus Courtois. "Prudhomme zei dat dit historisch getal zeker niet onopgemerkt zal blijven: we gaan Brussel niet overslaan."

Op een definitieve beslissing is het wel nog wachten tot 2017. Indien Brussel ‘Le Grand Départ’ niet binnenhaalt, hoopt Courtois op de aankomst van een rit en de start daags nadien.